Translate

2012. szeptember 20., csütörtök

Zsenge céklalevél saláta bármivel

"Kiköltözött" városiként a házhoz tartozó kis terület a beláthatatlan kertimunka forrásának tűnt. Aztán elrepült 10 év, megjelent néhány ősz hajszál és ugyan az a terület minden négyzetcentimétere kihasználásra kerül és csak sóhajtozom némi területért, ahol friss fűszereket, zöldségeket tarthatnék.
De erre is van megoldás - kell egy jó ismerős, aki megtűr néhány paradicsomot, vagy padlizsánt a kertjében. Épp a paradicsomtermést arattam, amikor megláttám Imre zöldségei között az apró céklák kis leveleit. Meglepődött, hogy nem is a céklára fenem a fogam, hanem a levelekre. Szedtem is néhány marékkal a kisebbekből.
Egyre többet hallani a fenyegető európai élelmiszerhiányról. Nem kezdenék fejtegetésbe, de, amiket jelenleg kapni a boltokban élelmiszer gyanánt az pont semmit nem ér. Nem arra kell gyúrnunk, hogy minél többet állítsunk elő, hanem, hogy minél értékesebbet. Természetesen nem az árra gondolok. A mai élelmiszerek tápanyagértéke töredéke az akár tíz évvel ezelőttieknek. Érdemes utána nézni a neten. A vacakból egyre többet kell enni, hogy megfelelő energiához jussunk. Számomra az élelmiszerhiány a megfelelő tápanyagértékű alapanyagok hiányát jelenti.
A levél íze pont olyan, mint magáé a cékláé, csak enyhébb és kevéssé földes. Tálkába kifacsarsz egy citromot, beleteszel szeletekre vágott lilahagymát és egy jó kanál magos mustárt, sót, borsot és egy lehelletnyi cukrot, de nehogy édes legyen, aztán kicsit hagyod érni. Közben ha nincs jobb dolgod, akkor összeütsz egy rakott valamit. Én pulykahúst vettem darálva. Hagyma, bors, szerecsendió, szegfübors - összepirít. A végén apróra vágott sárga cukkíni nyersen.  Főtt krumpli összetörve kis vajjal és tejföllel. Hús alulra, rá reszelt sajt és erre a krumpli. Sütöben pirosít és kész is. Közben egy rosét is be lehet hűteni.

Közvetlenül tálalás előtt keverem a dresszinget a céklalevelekkel.


Nincsenek megjegyzések: