Translate

2012. október 1., hétfő

Durvuljunk! - Hoisin szószos kacsaszárnyak

Hoisin szószos kacsaszárnyak
Rövid leszek, mert a sütőben készült részt leszámítva gyorsan elkészíthető ételt mesélek ma el.
A kacsaszárnyakat besózva, fólia alatt puhára kell sütni, amíg majd leomlik a csontról. 
Sütés közben elő lehet készíteni a gyors befejezést: fel kell  csíkozni rengeteg gyömbért és amennyire rengeteg a gyömbér kb. kétszer annyi piros szárított chilipaprokát kell fél-egy centis darabokra felszeletelni. Évek óta keresem a megfelelő paprikát és végre sikerült rátalálnom. A Wesselényi utcában található a Szép Kis India üzlet, ahol a pince tele van minden földi jóval.
Az ilyesfajta ételeknél azt vettem észre, hogy ha mértékkel bánik az ízesítéssel az ember, akkor hiányérzet lesz a vége. Ezt nemegyszer meg is kaptam otthon, jogosan. Mindenképp élvezetes marad a végeredmény így is, de nem lesz tuti. 
A paprikát bővebb olajban meg kell pirítani. 
Most jön a feketeleves, mert azt mondják, hogy a paprika megkeseredik, ha megég. Ja, pont ez kell. Egyébként nem is lesz keserű. Akkor jó, ha a piros szín szinte barnáspirossá vált. Akkor lehet tudni, hogy jó, ha már ropogós az olajból kivéve. Vigyázat, ne hagyjuk a forró olajban a tűzről levéve, mert a hőben tovább pirul! 
A végső élményt a szecsuáni borssal érjük el. Ezt is meg kell pirítani kevés olajon, mert így szabadulnak fel a brutálisan észtvesztő aromái. Imádom. 
Nem kell maximum hő, mert ha túlhevül megég és elkezd lövöldözni. Igen fájdalmas tud lenni, amikor sörét méretű forró golyóbisok repkednek a főzésben elmerülő ember arcába.

Befejezés:
Most pirítsunk olajon szeletekre vágott fokhagymát, de jó sokat, úgysem lehet elég. Erre öntsük rá mindazt, amit eddig elkészítettünk, plusz a hoisin szószt ízlés szerint. Szerintem annyi tesz jót az ételnek, ami épp bevonja egy vékony réteggel a húst. Azt is lehet, hogy csak a húst forgatjuk bele és akkor még jópofa is, ahogy ez keveredik a natúr paprika, fokhagyma stb. keverékével a szájban. Ma én az előbbi megoldást választottam.
Ha mindezzel megvagyunk, tegyük hozzá az újhagymát, amit már felesleges pirítani, mert az étel saját hője kellőképpen átmelegíti.

Ez az étel buja. Nélkülöz minden eleganciát, cserében viszont maradandó élményt nyújt.
Kérdem én, ki akar egy lagymatag buliban zúzni? Ezt akkor kell enni, ha durvulni akarunk.
Figyelmeztetés! Ez a kaja függőséget okoz a csípős ételek kedvelőinek. Mi függővé váltunk.

Végezetül jöhet a kérdés, hogy miért nem látszik a kacsaszárny a fényképen. Pont azért, amit fentebb írtam. Ilyennek kell lennie. Ha kilátszik a hús, akkor kispóroltunk valamit, vagy a félelmeink miatt alulkalibráltuk a mértéktelenséget

Összefoglalva: mindenből sokat, hoisin szószt módjával!

Nincsenek megjegyzések: