Translate

2012. október 3., szerda

Fantasztikus bétel tekercs



Jöjjön egy nagy kedvencem, amit nem régen készítettem először, viszont azóta többször is.
Igaz, minden alkalommal kicsit másképp, hogy kiderítsem hogyan szeretem a legjobban.
Elnézést kérek a vietnámi konyha hódolóitól, amiért csupán iránymutatásként tekintek az autentikus receptekre. Nem az volt a célom, hogy teljesen átírjam az eredeti recepteket. Mondhjuk azt inkább, hogy az eredeti íz határait feszegettem. Sőt, az is lehetséges, hogy létezik a receptnek ilyen változata is. Akár a lecsó készítés. :-) Ki így, ki úgy csinálja, de azt mindenki felismeri, hogy amit eszik vitathatatlanul lecsó.

Rajongok a bétel bors levélért. (Nem azonos a bétel pálma levelével!) Azt szeretem benne leginkább, hogy az íze semmire sem hasonlít, és amikor hőhatás éri lenyűgöző aromák és illatok szabadulnak fel belőle. Ha mégis le kellene írnom, azt mondanám, hogy nyersen édeskés fahéj illata van, az ízében borsot fedezhetünk fel (talán azért is, mert a neve miatt beleképzeljük ezt az ízt) de mégsem lehet kijelenteni, hogy bors ízű. Olyan komplex, mint egy mesterien megalkotott fűszerkeverék. Ezek az erős aromák egyesülnek azzal, amit beletöltöttem a tekercsekbe. Na, az a zseniális! Teljesen új dolgot hoz létre.
Azt vettem észre, hogy szaftos  sertés húsból a legjobb. Nagyon ízletes marhahúsból is, de akkor kell hozzá valami zsiradék is, például szalonna. Marhahúsból túl masszív számomra az állaga.


Apróra vágott hagymát és még apróbbra vágott friss kurkumát le kell pirítani, majd mehet hozzá a darálthús. Én vagányan meglocsoltam nagy adag halszósszal, de ha ez valakinek sok, akkor tegyen hozzá kevesebb szószt és több sót. Cukrot mindenképpen kell beletenni, mert bár nem szabad édessé tenni, ennek köszönhetően még izgalmasabb lesz a levél hatása a végeredményre. Ha az ember jó kedvében van tehet bele gyömbért is.

Kicsit sós, kicsit édes kell hogy legyen, de nem dominánsan!
Gyanítom, hogy van, aki nyersen összegyúr mindent és a levelekbe csavarva megsüti, én inkább előtte összepirítom.  A leveleket pár pillanatra forró vízbe szoktam mártani. Ettől kicsit megpuhul, másrészt jobban bírja a sütést, harmadrészt csuda finom illatok kezdenek a konyhában terjengeni.
Ez után hasonlóan a töltött káposzta készítéséhez, megtöltöm a leveleket és forró serpenyőben, kevés olajon kisütöm.
Akkor a legfinomabb, amikor már egy picit kihűlt.
Vietnámi szószt teszek mellé tálaláskor.
Korábban írtam néhány példát a szószokra. Bővebben itt: http://mukedvelohedonista.blogspot.hu/2012/09/laci-baratom-nalunk-jart-ettunk-ittunk.html




2 megjegyzés:

Seafalcon írta...

Bétel levelet és friss kurkumát hol vásárolsz?
A koreai büfében a Szépvölgyi úton? (Az tőlünk 300 méter :-)
Most olvasom át a blogodat, tetszik!

Műkedvelő Hedonista írta...

Örülök, ha elnyerte a tetszésedet a blog. Látom a furcsább dolgokkal nem ütöttem ki nálad a biztosítékot. Azt a büfét szeretem, de kicsi a választék. A legjobb tofu viszont ott van a városban és a hölgy is cuki. A friss dolgokat a Kőbányai úton a 3-as kapu magasságában veszem a vietnámiaktól. Bételt másutt még nem láttam. Vannak arrafelé a parkolóban furgonok is abban kínai zöldségek vannak, bár ezek sokkal drágábbak. Az okát nem látom. Kőbányán, ahol a Milky Way étterem van a parkolóban is áll időnként egy furgon. Ott is vannak zöldségek, de mind kínai. A vietnámi mindig nagyon megbízható. Van import, ami szerdán és pénteken érkezik repülővel és van itthoni termelés is. Zsenge szójacsírát csak ott veszek. A büfében bármit ehetsz. Semmi bajod nem lesz és minden friss. Én rosszullétig tudom tömni magamba. Legjobb a rákleves. Tosásgombóc szárított rákkal a betét. Ja és reggeli is van. Ha lesz ezzel kapcsolatban kérdésed nyugodtan tedd fel, mert rengetegszer voltam ott.