Translate

2012. október 10., szerda

Mini túrós batyuk


Aki már evett teljes kiőrlésű tönköly lisztből, cukormentes lekvárral készült zserbót például, az pontosan tudja, hogy nem csak ronda, de valójában mindennek nevezhető csak finomnak nem, bár tény, hogy elhitetjük magunkkal az ellenkezőjét. Legalábbis próbáljuk.  Viszont vitathatatlanul egészséges.
Hasonló az élmény a 100%-ban teljes kiőrlésű liszttel, élesztő nélkül készült kenyerek esetében is.
Érzem, hogy amit eszem, nem terheli a szervezetem, nem fúj fel és nem is eszek belőle annyit, mint a gonosz fehér kenyérből, de hát az vele a baj, hogy nem okoz élményt.


Én a következőkre jutottam: ebből is egy kicsit, abból is egy kicsit.
Ha fehér lisztből, valami igazán finomat akarok készíteni, akkor az tartalmazzon mindent, amitől jó lesz az íze, és élvezet lesz megenni. Ez esetben mini túrós buktákat gyártottam.
Na, ez igazi bűnbeesés az egészséges életmód megszállottjainak. Azt mondom, hogy a bűn mértékkel fogyasztva élvezet. :-)
Szóval, csak bátran harapjunk bele a csodás, illatos péksüteményekbe szem előtt tartva, hogy hol a határ. Én például azért is csináltam mini darabokat, hogy egy-egy sütemény a teához, vagy kávéhoz elegendő legyen.

Egy kiló lisztből csinálom a tésztát, ehhez egy élesztőt valamennyi mézzel és egy maréknyi liszttel összekeverek és langyos tejjel felhígítok. Hagyom felfutni, míg az egész jó habos lesz.
Közben kiöntöm a lisztet egy tálba, teszek bele jó minőségű vajból úgy 6 dkg-ot és 6 dkg kacsazsírt. (Lehet tisztán vajat is, de könyörgöm! ne rontsuk el margarinnal.) Beleütök még 3-4 tojás sárgáját, attól függően, hogy mennyi van otthon. Ezektől olyan puha tésztát kapok, ami még napok múlva is megőrzi az állagát. Csorgatok még hozzá mézet és sót. Nem egy csipet sót, hanem majd fél maréknyit. Ettől nem lesz sós, de kihozza az ízeket, a csipetezgetésnek semmi értelme nincs.
Amíg fut az élesztő, ezeket jól összemorzsolom, hogy a vaj minél jobban szétdolgozódjon a lisztben.

Végül beleöntöm az élesztős tejet és további langyos tejjel jól összedagasztom a tésztát. Kb. 6 dl tejet használok fel.
Szeretem látni és érezni, ahogy a tészta szerkezete kialakul a kezem alatt, akkor lesz jó, amikor szinte elválik az edény falától és nagyon lágy. Amikor már semmi kedvem gyúrni, akkor kell még egy jó 10 percet dolgozni vele, és tökéletes lesz. Ez után kb. 50 percig kelesztem a sütőben 37 fokon.

A megkelt tésztát átgyúrom, kinyújtom és kis kockákra vágom. Teáskanálnyi ízesített túrót rakok a közepébe és sarkait összefogva batyut formálok belőlük. A kész batyukat folyékony zsírral megkenem.  200 fokra előmelegített sütőben hőlégkeveréssel 15 percet sütöm, majd 180 fokon még 20-30 percet folytatom.

1 kg lisztből két tepsi sütemény lesz, aminek a nagy részét lefagyasztom és amikor ráéhezünk csak átsütjük.




4 megjegyzés:

pinkóci írta...

Naaa, nem szidni a fincsi cukormentes reform édességeket :D

Műkedvelő Hedonista írta...

Neeem szídom. Ha hiszed, ha nem nyírfacukor van csak itthon és méz. Na jó a hősidőkből van még egy kicsi dűlőszelektált cukor (((-: A cukormentessel akkor van bajom, ha aszpartammal és hasonlókkal készül, mert az szerintem többet árt. A stevia meg nem izlik, sajnos. Egyébként azt vallom, hogy mértékkel mindent lehet. Irigylem az öregeket, akik még tápanyagban gazdag dolgokat ehettek. Nézd meg milyen jól bírják ma is sok fiatalhoz képest. Meg kell álmodni valamit és sokunknak összefogni, hogy legyen jó zöldségünk. Készülök zöldség héttel is. Remélem elnyeri a tetszésedet.

pinkóci írta...

majd figyelek, bár az a bébicékla nagyon ott van :P

Műkedvelő Hedonista írta...

Köszi, köszi.