Translate

2012. november 2., péntek

Vietnámi grillezett padlizsán - az egyik kedvencem

Jöjjön egy nagy kedvencem. Ha lenne Műkedvelő kedvencei oldalam, hát ez rajta lenne. Ez egy autentikus vietnámi recept. Végtelenül egyszerű és végtelenül ízletes, van benne valami megfoghatatlan. Semmi extra, de mégis nyomot hagy az emberben, sugároz valami nyugodt harmóniát. Nem tudom a vietnámiak hova rangsorolják, de számomra emblematikus étel. Huh, hát ez egy kicsit ömlengősre sikerült, legyen mentségemre, hogy oda vagyok érte.



A hozzávaló padlizsánt a kínaiaktól veszem. Meglepő, de az itt élő vietnámiak nam árulják. Szerintem ez egy nagyon szép zöldség. Vékony, hosszú és csudaszép színekben tündököl a rózsaszíntől a meg nem mondom milyen mély liláig.  Fu, de szép! Egyik ismerősöm azt mondta, hogy a Fény utcai piacon a bejárattól balra egy lilakrumplit árúló úrnál kapható szombatonként. Sajnos én szombaton szinte soha nem járok a városban. Olyankor a nappaliban kuckózok a tv előtt. Szürcsölöm a kávémat és gyerek meséket nézek. Ezen mindenki megrökönyödik, de inkább ez, mint  a dohányzás+kávé kombinációja, ahogy a fiam mondaná kombó. Egyszer a kollégáimtól kaptam egy Spongya Bobos bögrét, így abszolút autentikus lett a reggeli megjelenésem. Én nagyon birom ezt a mesét. (pólót a fiamtól kaptam)

Szóval ez a padlizsán nem hasonlít a nálunk kapható nagy változatra. Igaz, ezeken kívül rengeteg féle létezik még. Ott van a fehér, meg a fehér halványlila csíkos, meg a kis aprócska kerek, amit például a vietnámiak is árulnak. Alig nagyobb, mint egy germersdorfi cseresznye, és akkor az arabok által hőn szeretett megnyúlt tojáshoz hasonlót meg sem említettem. Ezek mind külsejükben, mind állagukbam különböznek kissé egymástól.

Első lépésként a padlizsánokat meg kell grillezni. Ezt lehet tenni többszöri forgatás mellett a sütő grilljével, de ugyanúgy jó, ha az ember jó melegre feltolja a hőlégkeverős sütőt, mondjuk úgy 220 fokra. Nekem ennél az ételnél nem jutott eszembe, hogy faszénen grillezzem, mert valahogy nem éreztem a füstös íz hiányát. Azt szoktam csinálni, hogy állandóan ellenőrzöm az állagát. Nem arra van szükség, hogy megégjen a héjja, mint más esetekben. Nem krémet akarunk készíteni, hanem egy késsel vágható variációt. Elég egy késsel, vagy villával megnyomkodni. Vannak darabok, amik nagyon hamar lepuhulnak és vannak, amiknek plusz percek kellenek. Az elejét végét közepét megnyomkodva, ha már nem érzünk abszolút keménységet, a nyomás helyén nem rúg vissza, hanem meglátszik a kés nyoma, akkor alakul a dolog. Kell némi gyakorlat hozzá, de semmi gond ha túlsül. A legjobb, ha már nincsen benne rágósabb, nyersebb rész. Ha tovább sütöttük, akkor elkezd szétesni hosszában, csíkokra, ez nem tesz jót a szépségének. Egy két darabot én is mindig elrontok. És akkor mi van?!
Grillezés után bele kell tenni alufóliába egy kicsit, mert akkor a héjja garantáltan könnnyen leválik. Amíg hül elkészíthetjük a mártását. Kell hozzá egész apróra vágott gyömbér, chilipaprika és fokhagyma. A gyömbért kevés olajon elkezdjük pirítani, majd egy perc múlva jöhet bele a fokhagyma. Rögvest fel is lehet önteni egy-két deci szárnyas levessel. Kell bele egy kiskanálnyi cukor és el kell kezdeni főzni, hogy sűrüsödjön, Nem kell nagyon sűrűre, de leves állagú se maradjon. A padlizsán a végén egy részeét úgyis beszívja. Amikor kezd a lé elpárologni bele kell önteni annyi jó minőségű halszószt, hogy a cukorhoz mérten elég sós legyen.

Végeredményben egy kicsit édeskésnek kell lennie, de nem feledjük, ez nem sütemény. Amúgy, ha valamiből túl sokat tettünk, akkor ellensúlyozzuk a másikkal. Ha nagyon elrontottuk, akkor kezdjük előről, vagy használjuk száraz fehérbort, de az alkoholt mindenképpen forraljuk ki. Ez még mentheti a helyzetet. Én a mártásba szoktam tenni a paprika nagy részét, de csak a végén, mert szeretném, ha az íze belekerülne, de lefonnyasztani nem  szeretném, ezért ez leginkább csak pár másodpercig tart. Ez az étel nem igényli, hogy csípjen legfejebb csak emlékeztessen rá. Ezért lehetőleg nagyon enyhe paprikát válasszunk. Ha ilyen nincs, akkor főként édeset és egy picike darab csípőssel dobjuk fel. A magokat és ereket mindenképp távolítsuk el. Amúgy sem vicces, ha magokat ropogtatunk a puha padlizsánhoz.

Tálaláshoz a maradék paprikát szórjuk rá egy kis újhagyma társaságában. Itt egy finom zöldséges étel, ami ugyan olyan jó hidegen és melegen is, és előételnek, vagy főételnek egyaránt kiváló. IMÁDOM!


Nincsenek megjegyzések: