Translate

2013. január 27., vasárnap

Bok choy csirkével és lótuszgyökérrel



Igen tetszetős és friss bok choy volt a boltban, amire természetesen le is csaptam. Amikor múltkor lótuszgyökér salátát készítettem a gyökérnek mindössze a harmadát használtam fel. Így nem volt kérdéses, hogy ez is a vacsora része lesz.
Azért legyünk őszinték, ezek a zöldségek már önmagukban garantálják a sikert. Tény hogy gyömbér fixált vagyok, ami azt jelenti, hogy nem tudok annyit tenni egy ételbe, hogy elégedett legyek, de most az önuralomnak mester fokára léptem és beláttam, hogy ennél az ételnél nem az övé a főszerep.
A héten az egyik kollégám Kínába utazott. Nem mondom, hogy nem irigykedtem, úgyhogy el is határoztam, hogy csinálok néhány kínai ételt. Csak azért is.
A gyömbér mellé vágtam szép fokhagyma szeleteket is, mert ez remekül illik a zöldségekhez, főleg a bok choy-nak tesz jót. Egyébként meg a fokhagyma ízét is igen kedvelem, az érredszerre gyakorolt hatásáról nem is beszélve.
Egy kis csirkemell is dukált az ételhez, amit bepácoltam főzőborba egy kis keményítővel. Enyhén édeskés, de erős túlzás, hogy édes lesz tőle a hús íze. A kínaiak előszeretettel használják pácoláshoz.

Első lépésben a csirkét sütöttem meg. Nagy hő és gyors keverés a lényeg, igaz én dobálni szoktam, azaz rázva sütni. Amint kifehéredik a hús ki is lehet venni. Egyrészt a saját hőjében tovább fől, másrészt amikor  a végén újra a serpenyőbe teszem, akkor kap annyi hőt, hogy pont olyan puha legyen, mint a nokedli.

Újabb olajréteg a serpenyőbe és jöhet a gyömbér, majd a fokhagyma, ezután a lótuszgyökér. Ennek logikusan több idő kell, mint a bok choy-nak. Amikor elveszítette a nyersességét belekerült egy kis chili, a bok choy és egy jó adag osztrigaszósz. Mivel ez kellemesen sós annyit tettem bele, hogy az étel ettől kapja meg  a sósságát.
Nem egy bonyolult ízvilágú dolog, de ez benne lényeg. Könnyed ízek, könnyed alvás.

Hozzávalók:
csirkemell
főzőbor
keményítő
bok choy
lótuszgyökér
gyömbér
fokhagyma
osztrigaszósz

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hát már csak nevetni és lassan folyamatosan írni tudok, vagyis kérdezni, hol a csudában szerzed be ezeket az alapanyagokat? Lehet, hogy zaklatásom elkerülendő, ki kéne írnod minden blogod végére, hogy az alapanyag itt és itt beszerezhető :)

Műkedvelő Hedonista írta...

Azért nem írom oda, mert nem minden beszerzési forrást szeretek, így nem akarok ingyen reklámot nekik, de ha bármit szeretnél, akkor írj privát üzenetet a facebook-on Lukács Péternek, vagy írj mailt a mukedvelohedonista@gmail.com címre és válaszolok.