Translate

2013. június 20., csütörtök

Borscs leves, ahogy épp a kedvem tartotta



A borscs ukrán eredetű étel és igen régi. A név magyarra fordítva medvetalpat jelent, ami valójában egy fűszer. Pontosabban borscsevik volt a növény neve. Bár igen sok minden megtalálható a konyhámban, momentán ilyenem nem volt itthon, úgyhogy épp az az összetevő hiányzott, ami a (hír)nevét megalapozta. Persze az is tény, hogy ki ma már igen nehéz lenne megmondani, hogy milyen lehetett az eredeti borscs. Annyi biztos, hogy jobb helyeken sok alapanyagból áll és igen összetett.

Oldalasból készített húslé az alapja. Zöldségek tömkelege és persze ami éppen a helyi szokások szerint illik bele. Mit tudom én hogyan kell készíteni, de elmesélem miként álmodtam meg.

Levesalapom mindig van itthon. Elő is vettem egyet és felmelegítettem. Vöröshagymát, sárgarépát és fehérrépát apróra vágtam és olajon elkezdtem dinsztelni. Addig, amíg szinte szétfőtt. Pár darabot nagyobbra hagytam és félretettem. Céklát lereszeltem nagy lyukú reszelőn és kis citrommal, hogy megmaradjon a színe elkezdtem szintén olajon párolni. Ez után apró hasábokra vágott füstölt császárszalonnát pirítottam. Kockákra vágott marhahúst szintén olajon forró serpenyőben kérgesítettem és a levesbe dobva elkezdtem puhára főzni a szalonna csíkokkal.

Amikor puha lett minden húsdarab beletettem a többi zöldséget. Hozzáadtam hámozott paradicsom kockákat és a félretett répákat. Amikor kezdtek puhulni, akkor tettem hozzá a vékony csíkokra vágott káposztát, de ebből nem sokat. Kis főzés után beletettem a pirított céklacsíkokat is. Borsoztam és sóztam, illetve friss oregánót és kis petrezselymet tettem hozzá, meg egy-két gerezd fokhagymát is. Ettől számítva már csak két percig főztem, hogy a fokhagyma aromája ne vesszen el.

A leves gyönyörű céklaszínű lett. A füstös íz és a sok különböző zöldség igen kellemes és valóban összetett aromát eredményezett. A citrom kellemesen savanykássá tette ezt a levest. Szerintem ez is felkerül majd a kedvelt ételeink közé.

Hozzávalók:
húsleves alaplé
vöröshagyma
sárgarépa
fehérrépa
cékla
citrom
császárszalonna
marhahús
paradicsom
káposzta
oregánó
petrezselyem
fokhagyma

2 megjegyzés:

wanna írta...

Imádom a borscsot, egy szentpétervári ismerősömtől kapott igazán autentikus recept alapján készítem..., nagyon bevált :)
A blogomon megtalálod, ha érdekel...

Műkedvelő Hedonista írta...

Naná, hogy érdekel. Köszönöm neked :)