Translate

2013. november 18., hétfő

Csirke mustárgyökerrel és pirított mandulával


A következő recept nem mondható túl bonyolultnak és időigényesnek sem, de tény, hogy az egyik alapanyag még a kínai éttermekben sem elterjedt. Ez a mustárgyökér. Semmihez sem hasonítható roppanós, bár alig-alig, de mégis gumiszerű zöldség. A távolkeleti konyha kedvelt alapanyaga. Le merem fogadni, hogy mifelénk megy a szemétbe. Rákeresve a neten legalábbis semmit sem találtam róla. Az ázsiai üzletekben, kulináris boltokban fillérekért lehet hozzájutni. Mellékelek egy fotót, de a legtöbb cég majdnem hasonló csomagolást használ méretre, színre meg a zöld és ezüst párosítását alkalmazzák. Nevezik shichuan vegetable-nek, preserved vegetablesnek is, de kínai nevén ja-choi. Ez egy pácolt sós zöldség. Van normál és csípős változata is.


Az általam említett egy kicsi zacskóban van és szeletelt változat, de van egész, illetve nagyobb konzerv is. Kiváló wokos ételekbe, levesekbe, de igazából mindenbe, sőt salátának is jó, vagy csak úgy csemegének. Függően attól, hogy mire használjuk érdemes esetleg hideg vízben kiáztatni belőle a felesleges sót. Ha vízben főzve használjuk, akkor például ez fölösleges legfeljebb már nem sózunk utána. Pikánssága miatt érdemes az ázsiai konyhát szeretőknek kipróbálni.

A gyökereket, vöröshagyma szeleteket és gyufaszálnyi csíkokra vágott gyömbért kis olajon elkezdtem pirítani, majd egy perc múlva hozzáadtam az előzőleg sóba, kínai édes főzőborba, kis burgonyakeményítőbe és tojásfehérjébe bepácolt csirkeszeleteket. A tojásfehérjétől lesz eszméletlenül selymes a hús és garantálja, hogy a sütés során a keményítőtől nem tapadnak össze a hús szeletek. A hirtelen sütésnél ez nagy kincs. A páchoz száraz sherri is kiváló, ha nincs kínai édes főzőbor.

Két perc sülés után a csirke kellően kifehéredett. Vékony szeletek esetében ezt látva már tudhatjuk, hogy max. húsz másodperc elteltével teljesen átsültek a húsok. Ha így hagyjuk nokedli puhaságúak lesznek, ha sokáig sütjük tovább, akkor megkeményednek. Annak, hogy barnás sült kérget kapjanak egyedül az irdatlanul forró serpenyő a titka. Ezen a ponton lottyantottam rá egy mokkáskanálnyi szezámmag olajat. Csodát tesz az étellel.
Kb. egy decinyi alaplevet összekevertem burgonyakeményítővel és a fortyogó ételre öntöttem pont a kifehéredés után és a már említett befejező húsz másodperc bőven elegendő a besűrűsödéshez.

Tálaláskor még meleg pirított mandulát szórtam rá.
Ez az étel mint  látszik nem tartalmaz szójaszószt sem, mégis hamisítatlan kínai aromákkal rendelkezik. Imádni való a maga egyszerűségében.

Hozzávalók:
csirkemell
kínai édes főzőbor, vagy sherri
burgonyakeményítő
tojásfehérje
mustárgyökér
vöröshagyma
gyömbér
szezámmag olaj
mandula

Nincsenek megjegyzések: