Translate

2013. november 13., szerda

Ötfűszeres sült kacsa pikáns szósszal

Egy kacsa, akárhonnan is nézem, nem kétemberes adag. Viszont, ha van otthon egy darab, már megsült kacsahús, azzal gyors vacsorát lehet összedobni. Van, hogy egyszerűen lefagyasztom a már megsült kacsahúst és alkalmattán elkészítem vacsorának, de előfordul az is, hogy a kacsasütést követő néhány nap valamelyikén használom fel és nem jut el a fagyasztóig.
Szeretem a kacsa zamatos, ízes húsát, mert pikáns kínai ételt lehet belőle készíteni, ha nem akarom másnap is a  sült kacsa - káposzta párosítást.
Szépen szeleteljük fel, vagy, kézzel tépkedjük tetszés szerinti cafatokra a sülthúst. Ha szükséges, szórjuk meg sóval és dörzsöljük be ötfűszer keverékkel. Vágjunk egy kis gyömbért szeletekre és 2-3 centis darabokra pár szál újhagymát.
Jó forró serpenyőben kevés olajon mindezt pirítsuk össze úgy, hogy a gyömbérrel kezdjük fél perc múlva mehet a hús, és az újhagyma csak a legvégén, hogy ropogós maradhasson.


A szósz nálam kevés hoisin szószból, pici cukorból, szójaszószból, kínai főzőborból és chinkiang-ból, azaz fekete rizsecetből állt. Ez így kissé édes, amit a pár csepp ecet enyhít, de nem szabad savanyúnak lennie, mert azt nem szereti a kacsa. Nagyon pikáns és finom. Az ételt szósszal összekeverve, vagy a szószt külön kínálva is tálalhatjuk.
Akinek ehhez a szószhoz semmi kedve a legnagyobb nyugalommal vegyen Lee kum Kee márkájú pekingi kacsaszószt, ami igen sok helyen kapható. Ázsiai üzletek, Ázsia shop a Nagycsarnok mellett, a Culinaris és kulináris kisboltok hadában is.

A sült dolgokat a mártásba tunkolva némi főtt rizzsel engem elvarázsolt, Ez a legújabb kreálmányom :-) Ha most erre azt mondja valaki, hogy macerás elkészíteni, akkor megeszem a kalapomat.

Hozzávalók
sült kacsa
gyömbér
ötfűszer keverék
újhagyma
hoisin szósz
szójaszósz
kínai főzőbor
chinkiang, fekete rizsecet

Nincsenek megjegyzések: