Translate

2013. november 10., vasárnap

Tepsiben sült édeskömény, ahogy szeretem


Egész nap főzök, még sincs időm egy kaját összedobni. Ma estig kell leadnom a recepteket egy versenyre. Szóval, megy a kísérletezés a konyhában, közben meg lassan éhen halunk. (Csak hogy legyen egy drámai szál is az irományban.)
Kell valami, ami finom, nem túl nehéz - hisz a kísérleti kajákat is meg kell majd enni - és nem igényel sok melót. Sára imádja a sült zöldségeket és bevallom, meglehetősen ügyesen is csinálja. Pont kapóra jönne most is egy ilyen étel.
Az a helyzet, hogy bármilyen zöldségféle finom együtt sütve is, de van néhány kombináció, ami az átlagosnál jobb. Ilyen pl. a répafélék balzsamecettel, mézzel és feketecsalánnal sütve, vagy a vajtök kaprivirággal.

A mai ebédhez édesköményt, sárga körteparadicsomot, burgonyát és zöldfűszereket használtunk.
A hozzávalókat nagyobb darabokra vágtuk, a krumplit nem hámozzuk, szeretjük, ha a héjával együtt sül.
Megsózom, szórok rá némi sót és borsot, aromás borecettel és fínom olíva olajjal meglocsolom. Teszek hozzá kakukkfű ágakat, majorannát és jól összekeverem. A fagyasztóban mindig van kis zacskókban levesalap, ebből ráteszek egy kisebbel és 220 fokra felmelegített sütőben kb. 35 percig sütöm.


Zöldségekhez leginkább csirke, vagy kacsa levesalapot használok. A marha, vagy rákos alap karaktere számomra kevésbé finom ezekhez az ételekhez.

Nyitok hozzá egy száraz fehér bort és nem is kell más egy gyors ebédhez. Azt gondolom, hogy mind a testes, mind a könnyed borok szóba jöhetnek, attól függően, hogy milyen a hangulatunk.

Nincsenek megjegyzések: