Translate

2013. december 5., csütörtök

Kacsanyelv udon tésztával és fokhagymaszár mártással


Mára bizonyos, hogy a képzeletbeli kedvencek listánkon a kacsanyelv örökös tagságot nyert.
Igaz, hogy bizarr az állaga, ami puha, mégis ellenálló, izmos, de mégsem kemény. És ott a nyelvcsont végén az a hosszú kis porc, amit a világért sem lennék hajlandó megenni, de Sára falja, mint kacsa a nokedlit (csak, hogy kacsánál maradjunk). Igen, mindez igaz rá és mégis van benne valami.

Eddig minden alkalommal ázsiai módon készítettem el, mint most is, de érik az idő, hogy egy magyaros változat is elkészüljön. Nem könnyű beszerezni, de nem is nehéz. A Budagyöngye áruházban a pince soron a picike hentes üzletben, Károly Józsinál időnként kapható. Viszont, ha az ember telefonon egyeztet vele, akkor megmondja mikor lesz és félreteszi. Nagyon szerény, rendes srác és szuper húsokat árul. A magyar változat azért izgat, mert azt tapasztaltam, hogy rengeteg kollagén van a nyelvekben, amitől remekül besűrűsödik például egy szaftos étel. Ez meg egy pörkölt esetében igen csábító vonzerő.

A mai verzióban a nyelveket sok gyömbér kíséretében egy csillagánizzsal, hosszú levelű korianderrel és egy kiskanálnyi mogyorószósszal, borssal és só helyett világos szójaszósszal puhára főztem. Mindig csak annyi vizet töltöttem hozzá, hogy le ne égjen a szósz. Valójában ennyi az egész.

A tészta közönséges udon tészta, amit vízben kifőztem. A mártása már sokkal érdekesebb. A mindenkori kedvencem zöldségek közül a rocambol, vagyis az évelő fokhagyma szára, de nevezik magyarul kunkori fokhagymának is. Egyszerűen ennél finomabb zöldséget még nem ettem. Azt szerettem volna kivételesen, ha ebben az ételben minden selymes és puha. Nem akartam semmiféle ropogást. Ezért úgy döntöttem, hogy a fokhagymaszárakból szószt készítek. Szépen feldarabolva botmixer segítségével pépesítettem, majd szitán átszűrtem, hogy ne maradjon benne kellemetlen rost. Ennek a zöldségnek kevésbé árt ha nem kap elég hőkezelést, viszont elveszíti kellemes édeskés fokhagyma ízét ha túlhevítjük. Mondjuk egy-két perc elegendő neki.

Most is ez történt, a turmixolt levet kissé sóztam és egy-másfél percig hevítettem, majd összekevertem a tésztával. Úgy látszik mostanában a főnökasszony vagy lágyabb szívű ( na ezt el is felejthetjük ), vagy valami mágikus okból kifolyólag többször készítek olyan ételt, ami meglepi és ettől elégedett lesz. Azt mondta, hogy a tészta önmagában is lehetne egy külön étel, mert annyira "egész". Elképzelhető.

Hozzávalók:
gyömbér
csillagánizs
hosszúlevelű koriander
mogyorószósz
világos szójaszósz
udon tészta
rocambol, fokhagymaszár,


2 megjegyzés:

Kisildi írta...

Muszáj volt valami keleties tésztát készíteni a magyaros kacsanyelvhez, mi? Nem bírtad ki? :-)

Műkedvelő Hedonista írta...

Neee máááár!!! Itt tmég keleties a nyelv, ezért dukál neki a tészta. A magyarosat legközelebbre ígértem :) Természetesen magyaros körettel :)