Translate

2014. január 23., csütörtök

Hirtelen sült csirkecomb hoisin szószos zöldségekkel


Az egyik kedvenc fűszer párosításom kínai ételnél a chili, gyömbér és szecsuáni bors hármasa. A szecsuáni bors nagyon jellegzetes, markáns ízű fűszer. Tény, hogy a magyar ízvilágtól messze áll. Talán ez lehet az oka annak, hogy a kínai éttermek is fukarul bánnak a használatával, szinte elő sem fordul az ételeikben. Nem tudnám megmondani, hogy először megkóstolva milyen lehet ízleleni, mennyire gondolná az ember, hogy ehetetlen, mert mi itthon imádjuk, szerintem függők vagyunk.
Emlékszem, amikor pl. koriandert először kóstoltam, annak határozottan szappan íze volt. Sára konkrétan kitúrta a tányér szélére és közölte, hogy ehetetlen. Most meg, ha nincs egy héten legalább egy alkalommal korianderrel készült ételt, hiányolja. Hogyan lehet, hogy a szappan íz eltűnik, az illatát könnyednek, finomnak az ízét pedig frissen zamatosnak érezzük? Fogalmam sincs, de így van.

Senki ne számítson bonyolult ételre, de finomra annál inkább. Egyetlen buktatója van ennek az ételnek, jól kell beállítani a fűszerek arányát, aminél a kiindulópont, hogy a soknál lehet egy picivel még több.
Ha gázos főzőlapom lenne, akkor a csirkecombokat azon készítettem volna el bő olajban sütve. Nagy láng és kellő hő hiányában maradt a sütő, ami valójában jobb megoldás is, mert nem úszik minden a zsírszagban és zsiradék hozzáadása nélkül, egészségesebben süthető a hús.
Feltettem 230 fokra hőlégkeveréssel a sütőt. Így a hús gyorsan sül ropogósra. Húsz perc alatt készen is van. Állandó ellenőrzést igényel, mivel nem az a cél, hogy odaégjen, hanem az, hogy tuti ropogós legyen. Nagyobb előkészületet nem igényel, csak sózást és némi beirdalást, hogy a csont közelében könnyebben átsüljön, mellesleg jól is néz ki szerintem. Viszont borsozni tilos, mivel az keményen ráéghet és az nem eredményez vicces ízt. Ezzel a módszerrel igen klassz állagot lehet elérni.

A tetejére kerülő egyveleg szabadon változtatható, de ebben az esetben kápia paprikát, újhagymát, fokhagymát, gyömbért, szecsuáni borsot, hoisin szószt, némi szójaszószt és szárított egész chilit tartalmazott. Kedvemre való lenne még egy egyszeűbb változat is szárzeller szeletekkel, gyömbérrel, fokhagymával és szintén szárított chilivel.
A gyömbért, szacsuáni borsot és a chilit jó forró oljban megforgattam, majd félre tettem. Jöhetett a kápia paprika, és egy perc múlva a fokhagyma, majd vissza tettem az előzőeket a wokba.
Előre összekevertem hoisin szószt, szójaszószt és picike cukrot, majd ezt öntöttem a zöldséges keverékhez. Nyomban beledobtam az újhagymát is. Ezt szigorúan a végén, mivel ropogósan az igazi.

A frissen elkészült combokra ráhalmoztam a kissé ragacsos zöldségeket, ennyi az egész. És egy szösszenet hozzá. Sára egy ideje nyaggat, hogy írjam már meg a bejegyzést erről a kajáról. Vajon miért nyaggat ilyen intenzíven, kérdeztem magamtól? Gondoltam amolyan csesztetem a pasimat dolog. Most vettem a fáradságot és megírván amit a nő megkövetel, hát rákérdeztem. Azt mondta, hogy annyira finom volt. Bakker csajszi!!!! Miért nem ezzel kezdted???



4 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon guszta.. fincsi lehet, de nem pálcikával etted a combot Péter?? Szeretem olvasni a blogjaidat.. csak így tovább :)

Műkedvelő Hedonista írta...

Drága vagy Éva! Jól eső érzés, hogy tetszenek az írásaim és ételeim. Az a helyzet, hogy Ezt most kézzel ettem, de simán bevállalom pálcikával is.

Fűszermánia írta...

Gyönyörű, mint mindig, az íteket meg megpróbálom elképzelni :)
Kérlek, nézz be hozzám, meghívtalak egy játékra:
http://fuszermania.blogspot.hu/p/jatek-ismerjuk-meg-egymast.html

Cheffeleseg írta...

Nee, en is meg akartalak hivni a jatekra...
cheffeleseg.blogspot.it
ketszer hetet irj! ;)