Translate

2014. március 4., kedd

Nyári tekercsek


Azt kérdezi Sára: miért nyári tekercsek? Olyan friss, üde, amit nyáron szeretünk enni?
Így hívják. Van tavaszi, meg nyári tekercs. A tavaszit sütik, kevesebb benne a zöldség, a nyári meg ilyen, mint ez. Van még néhány különbség, de ezek a legmarkánsabbak.

Minimális macerával jár egy rizslapos tekercs elkészítése a cserébe járó élményért. Zöldségek felszeletelése, mártogatós szósz elkészítése és a rizslapok beáztatása. Ennyi az összes munka és majdnem kész. A feltekercselés pedig már élmény számba megy. Én szeretem a kígyó uborka, kaliforniai paprika, sárgarépa és jégcsapretek párosításait. Ha jó kedvemben vagyok, akkor vízben főtt garnéla is mehet bele. Számomra a lényeg, hogy a zöldségeket minél vékonyabbra csíkozzam. Van egy szeletelőm, amivel kereken egy milliméteres hasábokra tudom vágni a hozzávalókat. A paprikát csakis kézzel lehet ilyen vékonyra vágni, de ehhez az ereket ki kell szedni.


A rizslapokat mindössze hideg vízbe kell mártani. A kevesebb itt néha több. Ha túl sokáig áztatjuk, akkor könnyen szakad, de az is gond, ha türelmetlenek vagyunk. Amikor már kezd hajlékony lenni a lap érdemes a vízből kivenni. Ilyenkor az asztalra helyezve pont annyira fogja a rajta maradó víz megpuhítani, amennyire kell. Ha akkor vesszük ki a vízből, amikor tökéletesnek érezzük, akkor a rajta maradó víz már túl fogja puhítani.

Szépen feltekercseljük és azzal a felével lefele tesszük le, ahol a lap pont véget ért. A saját súlya a tekercsnek épp kellően nyomja le a lap végét, amitől szépen össze fog ragadni a lap többi részével és így evéskor nem esik szét.

És most jöhet a lényeg, a szósz a mártogatóshoz. Rizsecet, jó sok cukor. Annyi, amennyitől a sav és cukor aránya pont harmonikus. Ez majdnem annyi cukrot jelent, mint az ecet mennyisége. Én soha nem vizezem fel. Tudom, hogy ez kissé furcsa, de így a legaromásabb. Reszelek bele gyömbért és fokhagymát. A sósságot persze sóval is meg lehet adni,de világos szója szósszal is. Nekem legjobban halszósszal ízlik. A végén lehet tenni bele szezám olajat is, de durvára vágott földimogyoró is istenivé teszi. Én utóbbira szavazok és egy loccsintásnyi mogyoró olajra.

Ezzel az étellel nem lehet mellé nyúlni! Egyszerű és fantasztikusan finom.


Nincsenek megjegyzések: