Translate

2016. június 20., hétfő

Gondolatok a steakről és hátszín gombaolajjal, vörös cheddar ízű burgonyapürvelA marha steak egy nagy mumus. Tegnap egyszülött fiam is rendesen felagyalt a kérdéssel. Nincs pontos recept a tökéletes állagú húshoz. Egyrészt annyi apróság befolyásolja a végeredményt, hogy alig lehet összefoglalni, másrészt kinek mi a megfelelő??? Tény, hogy bizonyos húsrészek omlósabbak, bizonyosak kevésbé. Vannak ízesebbek és kevésbé ízesek. Egy bizonyos, hogy csak a legjobb minőségű húsból lehet szuper steak-et készíteni.

Nem tudok beájulni a black angus dumától. Az is érdekel, hogy milyen országból érkezett. Milyen idős állatról van szó és miként tartották. De nem kell ennyire elmélyülni a dologban. Ha valahol a hentes nem intézi el annyival, hogy amerikai angus, hanem esetleg a besorolását is kiírja és mindez igaz is, akkor én az USDA Prime-ra szavazok. A csak amerikai sem győz meg. Nem mondom, hogy csak ez a jó, mivel ma éppen egy holland hátszínt vettem górcső alá, de aki evett már prime marhát az tudja miről beszélek. Persze van még Kobe, Charolais, Omaha, stb. Ennek logikusan gyengébb a márványozottsága. Enyhébb az íze és kevésbé omlós, de attól még jó.

A kérgesítés elengedhetetlen. Füstölgő serpenyő, pár csepp olaj, és a húst körbe kell pirítani. Eztán a 180 fokos sütő, majd vastagságtól függően 4-8 perc sütés. És a jól megérdemelt pihenés a húsnak. Egy ilyen húsnál simán elfér 8-10 perc. Ettől lesz szép egyenletesen rózsaszín és nem ömlik belőle a vér. Na ennyit mára a húsról.

A burgonyapürét egy ötlettől vezérelve vörös cheddarosítottam. Rúzsfa porát kevertem el tejben, ami szép narancsos krémmé változott és ezt kevertem a pürébe. Íze hasonlatos lett a sajtéhoz. Pár thai mogyoróhagymát leveleire szedve olajon óvatosan hevítettem, de csak addig, míg nyersességét elveszíti, ám ropogós marad.

Datolyaparadicsomokat felezve kis olívaolajon szintén megprítottam. Az összetevőket a tányérra rendeztem, majd meglocsoltam saját készítésű gombaolajjal. Ez utóbbi úgy készült, hogy szárított gombákat porrá őröltem, majd felöntöttem olajjal és mixerben jól elkevertem. Igazán remek, intenzív olajat kaptam. Ezzel locsoltam meg a húst, ami még sót és borsot kapott.
Egyszerű, de kedvemre való étel kerekedett belőle.

Nincsenek megjegyzések: