Translate

2020. március 15., vasárnap

Sült tengeri sün crostinivel

Élő tengeri sünnel többnyire külföldön találkozunk, és többnyire csak, ha belegyalogolunk a tengerben. Ilyenkor ha nincs rajtunk megfelelő gumi cipő, akkor hangos kiáltással konstatáljuk, hogy kellő közelségből találkoztunk vele. Belelépve igencsak fájdalmas sebeket okoznak a tüskéi. Az élő sün nem csúnya, de nem is szép. Barnás fekete hosszú tüskék borítják. persze az elpusztult és már tüskéktől fedetlen maradványa nagyon szép. Mindenféle színben töndöklik. Rózsaszín, zöld, lila, vöröses, tégla, drapp, többszínű. A fájdalom közepén az ember épp csak arra nem gondol, hogy milyen finom.


Ha nem beletalpalunk, henem kézbe vesszük nem kell aggódnunk, hogy megszúr, hacsak nem szorítunk jól rá. Íze kellemesen édes, tenger aromája van, picit talán az édesebb típusú garnélára hasonlít. Kifejezetten krémes. A sötétebb árnyalatúak a hím, a világosabb a nőstény egyedek. A hím erőteljesebb, a nőstény lágyabb harmónikusabb ízzel rendelkezik.
A sün alját éles késsel le kell vágni az egyharmadánál. majd a lebenyeket, angolul Tongue, azaz nyelv (mivel hasonlít rá) kiemelni és lemosni. Érdemes tisztított és nem klóros vízben. A testből minden koszt ki kell mosni, majd a leitatott lebenyeket vissza lehet helyezni a tálaláshoz.




Van egy régi jó ötletem a melegen szervírozott osztrigához, amit a sün esetében is bevetettem. A recept egyszerű, mégis kiváló élményt hoz.

Majonézt, fokhagymát, ha lehet lágyabb ízű rózsaszínt, angol mustárt a szép sága színe és pikáns íze miatt, petrezselymet, kis fehér borsot, és jó adag reszelt parmezánte össze kell keverni. Ezt kell a sünre ráönteni és mehet is a grill alá.

Picit megpirulhat a teteje, de ne égjen meg. Inkább lejjeb , mint a grill rácshoz küzel helyezzük, hogy legyen ideje átmelegedni, hogy a lebenyek is kapjanak hőkezelést.




A majonéz grillezve igen érdekesen viselkedik. Szinte fel sem lehet ismerni, hogy az. Valahogy átalakul. Nem csapódik ki és túrósodik. Olyan lesz, mint egy finom füszeres szósz. Ez így, ahogy van szuper finom, mintha pont tengeri ételekhez lett volna kitalálva. Egyszer játszadoztam az osztrigával, hogy ízlik legjobban sütve. Hát így. És ez a sünnél is bevált. Crostinire, vagy pirítósra kell tenni és falatozni.

Nincsenek megjegyzések: