Translate

2015. január 18., vasárnap

Sült mandarin hal


Huh, de rég írtam. Pedig mennyi minden történt... vagy talán épp ez a hallgatásom oka. Mindegy is. Az elején -mármint a blogírás elején - elterveztem, hogy minden nap írok valamit, és ez egy darabig nagyjából sikerült is. Aztán másfél év múlva elvállaltam egy munkát, ami nem sok szabadidőt hagyott. Majd nemrégiben egy olyat is elvállaltam, ami meg már semmit sem. :-) De legalább zajlik az élet.
A mostaniról lesz mit írnom, mert belevág a gasztro témába, de ennek még nem jött el az ideje. Annyit elárulhatok, hogy hal lesz benne bőven :) Esténként ugyan az elmúlt hetekben is főztem, de semmi érdemlegeset, vagy ahogy Sára szokta mondani "semmi extra".  Legalábbis olyat nem, amit meg szerettem volna mutatni. Se rántott húst, se pörköltet, se hevenyészetten összedobott húsos, vagy tengeri ételeket nem szeretnék a neten közzétenni. Legtöbbször, ha készítettem is valami arra érdemeset vagy nem fotóztam, le, vagy olyan gázul tálaltam, hogy jajjj!

Ma sem alkottam extrát, de fölöttébb elégedett voltam azzal, hogy elsőre nem is lett rossz. Persze figyelmetlenségemben elkövettem egy esztétikai hibát, de majd legközelebb jól odafigyelek. Ez egy elkészítési mód halakra, ami nagyon élvezetes mind a szemnek, mind a szájnak. Mindenképpen bőrös hal kell hozzá és semmiképp sem vékonyka. Lehet ez ponty, vagy bármiféle édesvízi, vagy tengeri hal, de legyen rajta vagy egy centi vastag hús. 2-3 milliméteressel kár is próbálkozni. Én egy méretes tengeri süllővel dolgoztam. Na jó itt elárulhatom, hogy nemrégiben a Vörös Homár Halkereskedés és Halbár  üzletvezeője lettem és ennek köszönhetően sok finomságban van részem.

A halat lefilézzük és 45 fokos szögben a vízszinteshez képest bevagdossuk  - úgy 3 milliméterenként - úgy, hogy a farka felé haladunk, de a kés éle az eleje felé néz. Majd amikor ezzel megvagyunk, akkor hosszában végig vagdossuk szintén kb. 3 milliméterenként. Besózzuk, borsozzuk, majd burgonya keményítőbe, esetleg lisztbe mártjuk, a fölösleget lerázzuk. A halakat a farkuknál fogva megrázzuk, sőt ujjainkkal be is segíthetünk, hogy a bevagdosott részek mind szépen elváljanak egymástól. Az olajat felforrósítjuk. Ha jó sok az olajunk és a hal elmerül benne nyakig, akkor semmi gond, mert a hal szép sünisen fog sülni. Ha nem adatott ez meg nekünk, akkor a halat a farkánál ragadjuk meg, majd a forró olajból egy merőkanál segítségével többször öntsük le olajjal. Ettől szépen felveszi a hal a várt dizájnt és mehet is a bő olajba. Aranybarnára sütjük és kész is a belül omlós, kívül ropogós hal. Na ezeket nem tettem meg, szóval kevésbé lett sünis.

A mártás egyszerű. Paradicsom püré, méz, sok durvára aprított fokhagyma és vékonyan csíkozott gyömbér, esetleg kis kínai főző bor ha van és alma, vagy rizs ecet. Édeskésen savanykás legyen. Pár szem zöldborsó a végén szebbé teszi. Én kissé sokáig hagytam benne, ezért össze esett, de kellett nekem még másokat is főznöm???
Finom egy étel mondhatom. Szinte behízelgő íze van, és ahogy ropog...

Hozzávalók:
vastag húsú, bőrös hal
burgonya keményítő
paradicsom püré
méz
fokhagyma
gyömbér
kínai főzőbor
alma, vagy rizs ecet
zöldborsó


Nincsenek megjegyzések: