Translate

2014. február 5., szerda

Hungry Goulash és a Műkedvelő

Szégyen és gyalázat, hogy csak most írok erről a számomra nagyszerű dologról, de ez a helyzet, nincs mit tenni. Már Sára is rám szólt: ez most komoly?  azt hallgatom évek óta, hogy milyen jó lenne egy lakás éttermet, meg vacsoraesteket csinálni, most itt a lehetőség és egy szót sem írsz róla?
Hát, írok, meg mondom is éjjel-nappal, csak pont itt nem. Nincs mentségem.
Kezdjük az elején!
Mostanában igen gyakran megfordultam a nagy konyhán segítőként, a végén már Ildi a séf rám bízta, hogy önállóan készítsek el egy-egy ételt és hadd ne mondjam, hogy 50 kg répa, meg uborka, meg ami még jött, felszeletelése után úgy használom a kést, mint egy félisten. Nem nagyképűség, ha azt mondom, hogy tudok a késsel bánni. Volt min begyakorolni. :-) Persze csak "házifiúként", nem szakács szinten menőzök.

A szeletelés nem egy kreatív feladat, még csak nem is érdekes az első két óra után, amikor már úgy is megy, hogy oda sem nagyon nézek.
A konyhán csupa jó helyen dolgozó szakácsok meg séfek dolgoznak beugrósként. Itt ismerkedtem meg Hammer Zolival, aki több konyhát is vezetett, hogy egy nagyon ismertet mondjak, az Új Halászbástyáét is.
Minthogy a szám majdnem olyan gyorsan jár, mint a kezem, hát Zoli sem úszta meg, hogy folyamatosan szóval tartsam, amint szembe került velem.
Én persze szívesen nyomom a rizsát, mert látom, hogy nyitottak a szakácsok minden érdekességre és alapanyagra, amivel előhozakodok, mivel nekik igen kevés idejük meg energiájuk marad a napi 12-14 órás meló után, hogy olvasgassanak, vagy beszerzési források után kutassanak. Én persze örülök, mert technikai tudásban nem vehetném fel velük a versenyt, nem úgy, mint ezen a terepen. Most még... :-) Van arcom, mi???

Szóval, otthon pihengettem épp a konyhai megpróbáltatásaim fáradalmait, amikor telefonált Zoli és előadta, hogy csináljunk egy pop up éttermet. Rögtön, azonnal, máris.
Naná, hogy azonnal kaptam az alkalmon, pláne, hogy most hallottam életemben először a pop up étterem kifejezést. Ez kérem egy olyan étterem, ami nincs is fizikai valójában. Az étterem fizikailag nem  létezik. Minden alkalommal valahol feltűnik, akár egy lakás étterem ad neki otthont, vagy kísérleti konyha, vagy hentes üzlet, bármilyen hely szóba jöhet, ahol ételt lehet készíteni és helyet tudunk biztosíani a vendégeknek.
Tetszett az elképzelés. Zoliról tudtam, hogy nagyon tájékozott séf, széles technológiai tudással, nyitott mindenre, kreatív és körültekintő. És ami fontos, hogy összeszedett, mert én kevéssé.
Hamar meglett az éttermünk neve is: Hungry Goulash.
Rögtön megtetszett ez a név, mert olyasmit sugallt számomra, amit az ételek készítésénél mindig is képviselek, legyen merész, játékos, de ne öncélúan kitekert. Ne azért módosítsunk valamin, mert divatos módosítani, hanem azért csavarjunk egyet rajta, hogy egy új arcát is megmutathassuk.
Ahogy megfagolmaztuk, olyan játék legyen ez az étellel, amiért a nagyi sem csapna a kezünkre, bár lehet, hogy leesne a szemüveg az orráról.

Hogy milyen páros leszünk?
Szórakoztató, az biztos. Én imádom az ázsiai, távolkeleti ízeket, szeretem, ha az ételek tobzódnak az alapanyagok és fűszerek sokszínűségében. Zoli otthon van a legújabb technológiákban, ismeri a molekulális konyhát és a magyar és európai ételeket. Mindketten bátran nyúlunk a szokatlan párosításokhoz, ízkombinációkhoz és nyitottan fogadjuk a másik véleményét, javaslatát. És nem csak főzni, de beszélni is szeretünk arról, amit csinálunk. Ja és mindketten adoniszi és atletikus külsővel rendelkezünk :)

Alíg két hete született meg az étterem ötlete és máris itt az első alkalom, amikor felbukkanunk a 12BÉ kísérleti konyhában. Február 15-én a Hamburger 6x címmel rendezzük első vacsoraestünket.
Hát persze, hogy megcsavarjuk a témát, sőt lesz olyan burger, amit kifordítunk. Nem maradhat ki egy pikáns ázsiai ízvilágú fogás puhapáncélú rákból és persze a hagyományos marhahúsos sem. Lesz burger, amit molekuláira szedünk, ja, és ne gondolja senki, hogy a desszert nem lehet hamburger.

Íme a menü:
1. Jövőburger - Ez tényleg futurisztikus lesz
2. Inside out greenburger - Vegetáriánus burger kifordítva
3. Herkentyűburger - Puhapáncélú rákkal, algasalátával. Plankton már környékez minket a receptért.
4. HUNburger - Hungarikum alapanyagok: szürke marha, gomolya, paprika, 
5. Kubista bárányburger – Egzotikus fűszerezésű bárány burger extrém külsővel
6. ICEburger – Azt gondoltátok, hogy desszert nem lehet hamburger….?


Különleges, szokatlan köretek alkoholos vagy alkoholmentes italsor (fröccsel, kézműves sörrel). 


Akit érdekelnek a további részletek írjon nekünk a hungrygoulash@gmail.com címre.
Jelentkezni is a fenti e-mail címen lehet a pontos név, létszám és mobilszám megadásával 
A férőhelyek száma limitált, a jelentkezés sorrendjében történik a foglalás, melyről, ha visszaigazolást küldünk, akkor érvényes. Bővebb információkat a részletekről és a helyszínről a válasz e-mailben küldünk.















6 megjegyzés:

Ann-Paula Cserei írta...

szoritom a markom

Ági írta...

:D Sok sikert Nektek! :)

Fondantina írta...

Gratulálok a kezdeményezéshey, szup ötlet! Sok sikert hozzá és remélem, majd kapunk élménzbeszámólókat :)

Műkedvelő Hedonista írta...

Köszönöm nektek a kedves szavakat :) Nagyon bízom a sikerben. Mi mindent megteszünk érte. Természetesen lesz élménybeszámoló és sok fotó is.

Unknown írta...

Peti!
Az én szemüvegem is leesett az orromról, pedig még nem vagyok nagymama. Szenzációs vagy, vagytok!!! Szívből drukkolok neked, nektek! És ha olyan főzöl, mint ahogy írsz, hát tuti klassz lesz. :)

Műkedvelő Hedonista írta...

Tibor! Köszönöm a méltató szavakat. Igaz későn válaszolok, úgyhogy a vacsoraest már a multé. Szerencsére jól sikerül. Van még mit csiszolni, de tekintve, hogy az első volt nem úsztunk el és nagyobb hibákat sem vétettünk. És mondjuk ki bátra, hogy legnagyobb kritikusomnak, azaz nekem is ízlett minden fogás :)