Translate

2014. február 4., kedd

Szarvas hátszín meggyszósszal és gőzölt gombóccal


Hú, mennyire nekem való ez az étek. Nem kis idő és energia elkészíteni, de megéri. Először is a húst, ami egy hatalmas darab szarvas hátszín volt be kellett pácolnom. Nem kis ijedtségemre épp hogy belefért a legnagyobb edényembe. Sok vizet vörösbort, rengeteg gyömbért, borsot, fahéjat, szerecsendió virágot, szegfűborsot. édesköményt, ánizst tettem bele. Ebben ázott négy napig a hűvösön. Amikor eljött a nagy nap betettem a 250 fokos sütőbe és extra hőlégkeverés mellett húsz percig sütöttem, majd kiszellőztettem a sütőből a füstöt és levettem a hőt 120 fokra. Ezen e hőmérsékleten sütöttem tovább úgy nyolc órát. Ezalatt a hús fincsi puha lett. Már amennyire egy szarvas az lehet, hiszen száraz a húsa rendesen. Majd elfelejtettem, hogy pont ezért jól megspékeltem szalonnával. Sokat segített.

A köret a már többször bemutatott szömörcsök volt. Ez a középkorban mind kucsmagombát, mind gombócot is jelentett. Most gombócot fed. A recept: "Végy szép lisztet egy tálba, törj egynéhány tikmonyat bele, kenyérbélt bővön, petrezselyemlevelet s vereshagymát, apróra vágottat, borsot, gyömbért, amennyi elég, meleg vajat, keverd meg jól egy fakanállal, majoranna is jó bele, sót amennyi elég, szaggasd apró golyóbisokra és főzd meg forró vízben, a leve ne legyen igen sok, ha szükséges borsot, gyömbért bele."

Annyit újjítottam mindössze rajta, hogy gőzpárolóba tettem, mert azzal sokkal jobb állagot lehet elérni, mint a vízben főzéssel. Annyira megszerettem, hogy szinte bármihez el tudom képzelni köretként. A szósz egyik kedvencem a vad húsokhoz. Bár bevallom a meggyet ki nem állhatom.Három különböző mártást készítettem hozzá.
A mártás "megy sása sült alá" ( egy g-vel) névre hallgatott, amihez így télen csak fagyasztott meggy állt rendelkezésemre.
Közlöm az eredeti szöveget: "Egy fazekba tégy Megyet, bort, fejér tzipó bélt, fözd-meg erösen, és szitán verd-által, azután töltsd egy tsuporba és szeltt módgyára metélly czitromot belé, bors, gyömbér, sáfrány, fahéj, szegfü, méz, mondolát belé, de a mondolát aprón kell metélni: fözd-meg jol, és hídra add fel, akarmi petsenyéhez jó étek."
Klafa nem? És én szót fogadtam. Jól tettem.

Ez amolyan Hedonista féle étel. Ahogy Ildi becézve mondaná, aki a Kisildi blogot írja: Hedinek való :)

4 megjegyzés:

4Gyerek írta...

namármost....mijjaza tikmony?
csak hogy én is arra gondolok-e ami a valóságban kéne?

Ági írta...

Azta... Ez aztán a fejedelmi fogás! :) Isteni lehet!

Műkedvelő Hedonista írta...

Kormi! A tikmony a tojás. Egyes helyeken még használják ezt a kifejezést. Bocs, hogy csak ilyen későn válaszoltam.

Műkedvelő Hedonista írta...

Ági! Köszönöm és örülök, hogy elnyertem vele a tetszésedet :) Megéri a ráfordított időt, ha valaki szereti a vadat.