Rákerestem a neten és azt láttam, hogy valóban tojáshoz eszik. Egyfajta rántottát készítenek belőle és azt mártogatják egy chilis szószba. Van egy thai curry is, amit Gaeng Som Kai cha Om Gung néven illetnek. Azaz savanyú csípős leves garnélával és akác-omlettel. Szóval futó akácot vettem. Ennek a növénynek a hajtásait adják el, amik oly gyorsan nőnek, hogy 3-4 naponta szedhetők. Jó körülmények között ennél sűrűbben is. Valóban a pokol kapujának növénye a kénköves illatával. :-)

Pár tojással, kis halszósszal össze kell keverni és, mint egy tojáslepényt, megsütni mindkét oldalán. Ha kihűlt kissé, kocka formára kell vágni. A leves egy elég egyszerű ízvilágú valami. Lehet kapni az Ázsia boltokban csípős savanyú leves alapot, amit krémként árulnak, de alkalmas a piros curry is. Aki bátrabb essen neki nyugodtan saját kezűleg. Kis gyömbér, chili paprika, galangal, kurkuma, thai citromfű keveréke kell hozzá, vagy ezekből éppen ami van otthon. Nekem éppen semmim sem volt csak piros curry-m. Ebből egy keveset beletettem a vízbe. Tettem hozzá egy adag halszószt és rákpasztát. Semmi gond, ha ez sincs otthon, a piros curry paszta szinte minden hozzávalót tartalmaz. De a halszósz azért csodákra képes. Persze találtam pár darab thai mogyoróhagymát is. Lehetőség szerint a savanyúságot tamarind pasztával adjuk meg, vagy lime levével. Ha ezek nincsenek, akkor pici rizsecet is megteszi, de....... A levesbe mindenképp tegyünk egy két paradicsomot szeletekben. Ez hozza majd a harmóniát az ízek között. Amikor a leves forr, a garnélákat bele kell dobni és már mehet is bele a kockázott tojáslepény.
Kicsivel utána dobhatjuk is hozzá a hagymákat is, amit kis darabokra szeleteltünk. ennek nem jó, ha főtt lesz, hadd ropogjon kicsit, csak épp ne legyen nyers. Komolyan mondom, hogy isteni lett ez a leves. Azt ne feledjük, hogy míg egyes népek a curry-t kifejezetten sűrűn eszik a thai konyha curry-je sokszor levesnek hat a mi európai olvasatunkban.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése