A pitát, bucit, vagy bármit tele kell tömni. Ahogy félig berúgni pénzkidobás, úgy félig tömött pitát majszolni, a ruha fölösleges leevése. Mindazonáltal ha nem tömöm degeszre, az sem segít, mert akkor is széles és körbeéri a fejet, vagyis a fejemet. Jó lenne egy gyerek méretű pita, amit pár falat alatt eltüntetek, de abból meg annyit kéne csinálni, hogy belefáradnék.
Ezért aztán nagy pita, sok töltelék, kézzel-lábbal evés, minden lepecsételése = végtelen elégedettség. Ne tessék ezért megszólni a férfi embert!
Megjegyzem, szeretem a görögös gyros-t is, de azért inkább elvándorolok Békásmegyerre a Gyradiko büfébe, mert annál jobbat én sem tudnék készíteni, sőt még olyat sem, mert abban benne van a görög szív és lélek. Szó szerint mindenki görög gyökerekkel rendelkezik, aki ott dolgozik. Nincs se csípős szósz, se csirke gyros, mert a görögök ilyeneket nem esznek.
Én viszont csípőset akartam, ezért az arab változat felé kacsingattam és shaorma-nak neveztem. Volt otthon egy kis darab bélszín lefagyasztva, amit fel is vágtam szép kis apró darabokra és jól összedolgoztam római köménnyel, mentával és szegfűborssal, és persze sóval. Összevágtam mindenféle nekem tetsző zöldséget, mint paprika, paradicsom, retek, uborka, lilahagyma és avokádó. Egy kis friss mentát apróra vágtam és sóval, olívaolajjal belekevertem joghurtba. A húst kevés olívaolajon gyorsan megpirítottam.
A pitát ki-ki ízlése szerint megtöltötte a hússal és zöldségekkel és meglocsolta a szósszal. A ráadás és a kedvencem az a paprika volt, amit az arabok előszeretettel fogyasztanak. Ez egy durvára őrölt pirospaprika, amit szerintem kissé meg is pirítottak. Ettől sötétebb a színe és aromás is. Csak picit csíp, ezért nem veszi el az étel eredeti ízét.
Kell ennél finomabb...
bélszín
menta
rómaik kömény
szegfűbors
friss zöldségek tetszés szerint
olívaolaj
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése