Erről eszembe jut egyiptomi nyaralásunk. Reggelire főtt csicseriborsót fogyasztanak, amit nyakon öntenek egészen apróra vágott paradicsommal, paprikával, vöröshagymával és megszórják őrölt feketeborssal és rómaiköménnyel. Ez aztán az energiabomba reggelire! És milyen igazuk van, inkább ez, mint a Győri Édes.
Hirtelen jött lelkesedésemben le is szaladtam a boltba csirkecombért. Legjobb lenne a háztáji hús, de ennek folyamatos készletben tartása még várat magára. Rajta vagyok az ügyön, de úgy tűnik, hogy ma normális minőségű alapanyagokhoz jutni nagyobb kihívás, mint képzeltem. Zárójelbe zárva.
Közben szintén egy maréknyi gyöngyhagymát vízbe áztattam. Szeretem, ha jól kiázik az ecetes hagyma íz, ezért gyakran cserélgettem rajta a vizet. A Lidl-ben kapható egy olyan üveges hagyma, ami nagyon apró, szépen meg van pucolva és jó az állaga. Méretében pont illett a babhoz. Amikor a hús félig elkészült beletettem a babot és a gyöngyhagymát is. Szívják csak meg magukat a jó kis szafttal!
A végén annyira sűrítem, hogy a körettel mártogatni lehessen. Mi is lehetne tökéletesebb mindehhez, mint kicsi, félbevágott kurkumás, mentás burgonya. A krumplit először a héjas oldalán kezdtem el serpenyőben sütni, de nem nagy hőfokon, mert nem akartam megégetni rögtön az elején. A cél, hogy kezdjen puhulni. Amikor a lapos oldalára fordítottam felöntöttem egy kis olívaolajjal és beletettem pár szelet friss kurkumát. Az olajban vidáman kiengedte a színét. Amikor elkezd megégni érdemes kivenni, nehogy megkeseredjen. Ettől annyira szép sárga lesz, hogy az ember szíve szinte belefájdul, amikor beletunkolja a paradicsomos szaftba.
A végén beleszórom az összevágott mentát, de már nem hevítettem. Hát, nem egy szép étel, de amikor a számban összekeveredik a fűszeres hús íze a picuri gyöngyhagymával és babbal, az igazán mennyei. Aki szereti a tejfölt, csapjon mellé egy kanálnyival, mert az igazán harmonizálja az ízeket. Ha netán csípősre készítenénk, akkor a tejföl mint tejtermék kiválóan enyhíti a csípős ízt. Én megcsípőztem rendesen, úgyhogy tejfölöztem hevesen. :-) Higgyétek el mire elfogyott nem éreztem magam Afrikában, de már nem érdekelt az ősz támadása sem. Hátat fordítottam neki és elégedetten leültem egy pohár borral.
csirkecomb
őrölt rómaikömény és korriander
paradicsompüré
fokhagyma
zsenge bab
gyöngyhagyma
tejföl
burgonya, menta, kurkuma a körethez
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése