Életem elsője volt ez a mostani csokikrém. Ismétlés garantálva. :-)
Nagyon egyszerű lenne elkészíteni, ha nem lehetne annyit hibázni közben. Én is hibáztam, ráadásul nem is kicsit. Már azt fontolgattam, hogy kidobom és újra kezdem, végül azonban sikerült megmenteni. Ez nekem volt a legmeglepőbb.
A még meleg csokoládémasszát összekevertem 5 tojás sárgájából és 5 evőkanál cukorból készült masszával (20dkg csokihoz ennyi kell). Ez utóbbi masszát is igen könnyű elrontani. A tojás-cukor keverékbe egy rúd vaníliarúd belsejét is bele kell tenni. A keveréket szintén gőz felett elkezdtem felverni egy kézi habverővel. Ahogy mutatták, ez csak akkor sikerűl, ha az ember gyorsabb, mint egy gép. A jelszó: merev kar, laza csukló. Iszonyú gyorsan kell verni, mert ellenkező esetben nem lesz habos eléggé, másrészt a hőtől kicsapódik a tojás. Pont ezért nem kell maximálisan lobogó víz alája. Akkor jó az állaga, ha elkezd krémesedni a hab és az addigi színe kissé megváltozik. Újjal időnként bele lehet nyúlni és ellenőrizhető, ha nem elég meleg. Ha kellemes a tapintása, akkor még kell egy kis hő, akkor jó, ha azt érezzük, hogy "hú, ez meleg", vagy valami ilyesmi.
Rengeteg kitartás kell hozzá és fizikai erőnlét, másrészt, ahogy a dal is mondja "tudni kell abbahagyni, elmenni, elszaladni" viszont nem lehet közben megszakítani a melót. Na, ilyenkor semmi még elszaladok pisilni sem megengedett, csak az abbahagyás, azaz befejezés.
A két masszát egy robotgép aprítójába tettem bele és legnagyobb meglepetésemre gyönyörűen eldolgozta a krémmel a beállt csokimasszát. HEURÉKA!!!
Jéghidegre lehűtött, 35 %-os tejszínből 5-6 dl-t igen lassan, nagy türelemmel felvertem és gyorsan belekevertem a krémbe habverő segítségével. Amíg még meleg, sebesen poharakba kell önteni és hidegre tenni.
Hogy ne legyen ennyi elég, kiszaladtam a kertbe pár ág levenduláért. A leveleit vízbe tettem és felforraltam. Ezt az eszenciát érzéssel cukroztam és daráltam bele lila borsot. Ez egy enyhe ízű bors, ami kiváló halakhoz, viszont elképesztő mennyiségű színanyaggal bír. A víz rőgtön enyhén lilás lett tőle. Zselét akartam készíteni belőle a csokikrém tetejére. Ehhez egy kevés agar-agar port vízzel feloldottam és belekevertem a levendula eszenciába. Beleöntöttem egy lapos edénybe és kitettem az ablakpárkányra, hogy megdermedjen. Amikor megkeményedett szépen felkockáztam. A pohárkrém tetejére dobtam 5-6 zselékockát és meglocsoltam a Giuseppe haveromtól kapott, idei sajtolású, szűretlen, hihetetlenül finom, fű illatú olívaolajjal és megszórtam fán füstölt Maldon sópelyhekkel.
Én szerettem, ők szerették, mi szerettük. Másnak nem jutott.
csoki pasztilla
tejszín
tojás
cukor
lilabors
vaníliarúd
levendula levelek
agar-agar
olívaolaj
sópehely
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése