Translate

2012. december 12., szerda

Pastirma ízű bárányboldalas


A pastirma a török préselt hús elnevezésből kapta a nevét. Nincsenek megbízható feljegyzések az eredetéről, de maradjunk annyiban, hogy a törököknek tulajdonítják az elterjedését. Alapvetően marhahúsból készül, de Szíriában nem ritka a tevehúsos sem. Készülhet még bárányból, kecskéből és vízibavajból is.

A lényege, hogy a besózott húst lemossák és préseléssel kivéreztetik. Ezt követően 10-15 napra felakasztják és levegőn szárítják, majd bekenik egy fűszerkeverékkel, ami köményből, édesköményből, fokhagymából és paprikából áll. Ami nekem van itthon abban mustármag is van. Ezt a bekent húst tovább szárítják a levegőn.

A pastirmának rengeteg változata van, mivel a balkáni országoktól az arab világig számos országban készítik. A lényeg, hogy erősen fűszeres, de nem csípős. Mivel vettem egy adag ilyen fűszerkrémet, gondoltam játszom egyet bárányoldalassal. A krémet forró vízben feloldottam, hogy könnyen kenhető legyen. Bedörzsöltem vele a bárányoldalast, majd megsóztam és alufóliával lefedve betettem a sütőbe sülni. Szokás szerint először 20-25 percig 220 fokra, majd 160-ra, amíg meg nem puhult. A végén levettem a fóliát és gyorsan rágrilleztem, hogy ropogós legyen.

Sokat a körettel nem teketóriáztam. Sütöttem egy pitát és felszeleteltem. Ezeket rácsszerűen a tányérra tettem és ráhelyeztem a húst. Tejföllel gondoltam ellensúlyozni a fűszerességet, ami igen jól kiegészítette a hús aromáját. Este már nem akartam behagymázni, de egy kis lilahagyma csodákat tett vele, megérte.

2 megjegyzés:

wanna írta...

Jól néz ki! Férfias kaja :)

Műkedvelő Hedonista írta...

Abból is csak a keményebbeknek való, mert nagyon fűszeres. Örülök, ha tetszik.