Translate

2012. december 31., hétfő

Pulyka pueblai mártásban, azaz csokiszószos pulyka

Kedves Olvasóim!
Egy szuper party falat ötlet az év végére. Az jár a fejemben, hogy egy régebben "tesztelt modellt" gondolok újra Szilveszterre (hogy divatos szóval éljek). Ezt a régebbit sonkával és mozzarellával, illetve pörkölttel töltöttem meg anno. Ma a híres mexikói mole poblano de guajolte ihlette változatot készítem el, ami egy pulyka csokoládé mártással. Mivel frissen készül a fotót holnap teszem fel, vagy még ma este, attól függően, hogy mennyire szabadul el a bulizás. Figyelem! Szigorúan éjfél előtt fogyasztandó, mert ha hinni lehet a népi babonának, Újév napján tilos szárnyast enni. Ezzel kívánok mindannyiunknak Boldog Újévet és köszönök minden eddigi biztatást, véleményt, jogos kritkát.


A régi változat elkészítése bőven belefér a mai napba. A csokiszósz elkészítése sajnos több óra, de megéri. Természetesen minden titkát elárulom. 


Így készül:

Vendégváró étvágygerjesztőként rétes batyuban sült mozzarella sajtot képzeltem el. Ez egyszerű, irtó mutatós és finom. A réteslapokat kb. 10x10-es négyzetekre vágtam egy ilyen lap három rétegből állt és az egyes rétegeket olvasztott vajjal megkentem. A közepébe került az apróra kockázott mozzarella, leheletnyi sonka és egy bazsalikom levél. Vegyes borssal ízesítettem és a lapka sarkait összefogva batyukat formáztam.

A megmaradt pörkölt felhasználásának ötletes módja, hogy szaftját lesütjük, majd a húst egészen apróra daraboljuk. Kis gombócokban ezeket is a lapokra adagoltam a tetejére egy-egy darab lilahagymát tettem plusz ízesítésnek és a sajtoshoz hasonlóan ezekből is batyukat formáztam.

A kész batyukat egyszerűen olvasztott vajjal megkentem. Mivel a rétestészta képes pillanatok alatt odaégni, a sütőt állandóan ellenőriztem. Kipróbáltam 200 fokon, aztán 180-on. Az egyik alul sült , a másik túl sült lett. Szóval, a javaslatom 190 fok.
Szándékosan többet készítettem, hogy maradjon sörkorcsolyának. Ám a vendégeknek is nagyon ízlett, alig tudtam kimenekíteni néhány darabot, ráadásul távozáskor még azt mondták, hogy annyira finomak voltak a batyuk, mire Sára kedvesen megkínálta a távozókat. Kényszeredett mosollyal helyeseltem és a szívem szakadt meg minden egyes darab után.

Ezen felbuzdulva eldöntöttem, hogy kikísérletezek néhány féle tölteléket, amivel máskor is gyorsan elkészíthetem ezt a jó kis előételt. Ez lesz most a csokiszószos pulyka.


Nincsenek megjegyzések: