Translate

2012. december 16., vasárnap

Spenótos bundáskenyér ropogós garnélával

Ilyen a jó szomszédság. Ádám szomszéd, aki rendre hozni szokott a főztjéből kóstolót, most is jó volt hozzám. Fent voltam nála kicsit dumálni, amikor nekilátott bundáskenyeret sütni. Roppant lelkesen konstatáltam, hogy milyen jó ötlet egy hideg este ilyet enni forró kakaóval, vagy teával. Ez mindig jó érzésű emlékeket hív elő belőlem.

Itthon sohasem csinálok ilyet, leginkább az olajszag miatt, de macerásnak is érzem az elkészítését. Belátom ez elég furcsán hangzik pont az én számból, mégis ez a helyzet. A potya bundáskenyér viszont nagyon finom.

Mielőtt felszaladtam Ádámhoz már én is sertepertéltem a konyhámban, előkészítettem a vacsorát. Sára imádja a spenót leveleket és kérésére ebből terveztem kihozni valamit.
Egyszer  Bock Bisztróban reggeliztem és Mariann (a nagyon kedves felszolgáló hölgy) rávett, hogy kóstoljam meg a bundáskenyerüket. Nem voltam oda az ötletért, mert reggelire spenótot enni igazán durva ötletnek tűnt. Szót fogadtam és belementem a dologba. Bundáskenyeret kaptam tejszínes spenóttal és két gyönyörűre pirított rákkal. Nem bíztam eléggé a végeredményben, de valóban nagyon finom volt. Igaz, elég tartalmas, ezért csak jól felkészített gyomornak való. Erre viszont (mármint a felkészítésre) kitűnő lehet a pálinkás teájuk.

Amikor Ádám felajánlott néhány frissen sült bundáskenyeret, rögtön tudtam, hogy mi lesz a sorsa.
A spenótleveleket 30 másodperc alatt blansíroztam, majd egész apróra vágtam. Beletettem egy serpenyőbe és felöntöttem főzőtejszínnel, sóval borssal és kicsi szerecsendióval fűszereztem. Mivel nem akartam, hogy lefolyjon a kenyérről, leheletnyi liszt segítségével sűrítettem rajta.

Felengedtem pár szem garnélát, amit sóztam borsoztam, majd olívaolaj és vaj keverékén hirtelen megpirítottam, majd meglocsoltam petrezselyem olajjal. Mire mindezzel készen lettem az Ádámtól kapott bundáskenyerek teljesen kihűltek. Ekkor jött az ötlet, hogy ha már kalóriabombát eszünk, akkor hadd szóljon a muzsika. Rendesen megszórtam a kenyereket reszelt sajttal és betettem a sütőbe melegedni. Amikor a sajt megolvadt kivettem a sütőből és rákanalaztam  a tejszínes spenótot, majd ráhelyeztem a rákokat.
Mondanom sem kell, hogy egyszerűségében is brutálisan finom volt. Ám, ha javasolhatom inkább legyen belőle kényelmes reggeli, mint nehézkes vacsora.

Hozzávalók:
Szárazabb kenyér
tojás
spenót levelek
tejszín
olaj, vaj
szerecsendió
garnéla
könnyen olvadó sajt

2 megjegyzés:

Seafalcon írta...

Ez szuper! Mindegyik, a maga nemében, és ki gondolt volna erre a hármas házasságra?

Műkedvelő Hedonista írta...

Hát nem feltétlen adja magát az ötlet, de meglepő, hogy mennyire harmónikus az íze. Örülök, hogy elnyerte a tetszésedet.