2012. október 11., csütörtök
Sült bébicékla salátának elkészítve
Az öreg Imréről talán már írtam, Ő az, aki évek óta jár hozzánk és segítkezik a ház körüli munkákban, amikor szükséges, nem utolsó sorban pedig nála terem a paradicsomaink egy része és olyan csodálatosan metszett gyümölcsfái vannak, amit mindenki csak irigyelhet.
Nemrégiben náluk jártunk szüretelni és észrevettük, hogy a veteményese tele van apró céklalevelekkel. Rögtön le is csaptam: Imre, ti ugye nem eszitek meg a leveleket? Naná, hogy nem volt a válasz. Buzdítottam, hogy fogyasszák, de azért elkunyiztam egy zacskónyit. Imre meg serényen szedte nekem, igaz tövestől. Na, ez még jobban tetszett. Pinduri céklácskákat vittem haza levelstől.
Abból készült ez a mostani saláta.
A leveleket levágtam úgy, hogy a szárakból maradjon vagy másfél centi a gumókon, azután félbevágtam. Vajon és olívaolajon elkeztdtem pirítani. Meg sem kell hámozni, a barnás héjja ahogy hőt kapott azonnal céklaszínű lett. Sót, borsot tettem rá. Időnként ellenőriztem, hogy elég puha-e. Amikor jó lett, ráöntöttem balzsamecetet. Azért a végén, mert ha nincs elegendő folyadék a serpenyőben akkor a balzsamecet odaég. Mégegy percecske pirítás, hogy az ecetnek csupán az íze és ne az ereje maradjon meg, és levettem a tűzről.
Tányérra helyeztem, meglocsoltam joghurttal és frissen szedett és pirított diót tettem rá. Még egy kis olívaolaj és ready, steady, go.
Azért tálaltam így, mert másutt többnyire összekeverik a céklát a joghurttal és nekem az a homogén szín nem tetszik. Arról nem is beszélve, hogy minden összetevőből annyit és akkor veszek, ahogy épp kedvem tartja.
Kenyérrel akár egy könnyű, de tartalmas ebéd is kerekedhet belőle.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése