Van, hogy azt érzem, hogy nem csináltam az alapanyagokkal semmi extrát, de ilyenkor mégis kinevetnek, hogy minek lódítok. Szerintem minden csak nézőpont kérdése. Attól, hogy nem használom fűszerek tömkelegét és sokféle alapanyagot, az étel még nem lesz unalmas.
Sokszor előfordul, hogy az alapanyagok eredeti ízének megragadására törekszem. Ha fűszerként csak borsot használok, akkor pont ezt valósítom meg. Ilyenkor szeretem, ha az összetevők egy közös egységgé olvadnak. A mostanit akár egytálételként is felszolgálhattam volna, de akkor nem hiszem, hogy sok kivehető lenne a fotón.
A marhapofa sajnálatos módon nem képvisel manapság túl sok értéket. Igaz, menőbb éttermekben és bisztrókban sokszor szerepel az étlapokon, de az elmúlt években maximum ledarálták. Tény, hogy a hentesnél se sok helyen teszik ki a pultba, de ha az ember rákérdez, akkor maximum visszakérdeznek, hogy mennyit szeretnék. Ha nem kereskedelmi mennyiséget, akkor simán kaphatunk mi is.
Ez a hátrányos helyzet azért is meglepő, mert igen finom húsról van szó, ha rászánjuk az időt az alacsony hőfokon történő elkészítésre. Nagyon jó lesz az állaga és vicces módon szuper, ha egyben készíti el az ember. Akkor jó tenyérnyi, mutatós darab kerül a tányérunkba, amúgy férfias megjelenéssel. Apropó férfias. Valóban nem a nők kedvence ez az étel, elég markáns és karakteres.
Vettem három darab húst és serpenyőben körbepirítottam. Közben egy rakás vöröshagymát ledaráltam az aprító géppel. Ezt beletettem egy vaslábosba, amibe egy nagy kanálnyi libazsírt tettem. Ezen kezdtem pirítani, majd hozzátettem a marhapofát. Felöntöttem egy kis fehérborral és betettem a sütőbe 200 fokra 30 percre, majd visszavettem a hőmérsékletet 140 fokra. Így sütögettem addig, míg szépen megpuhult, mint egy nokedli. Ez volt, vagy négy óra.
marhapofa
vöröshagyma
répa félék
libazsír, vaj, olívaolaj
tejszín
4 megjegyzés:
Hú, ez nagyon ott van! Hol sikerült venned marhapofát?
Nagyon tetszik ez a recept, szeretem mert nincs túlbonyolítva..no meg guszta is :)
Marhapofát a Nagycsarnokban leghátul a volt Gál Józsi féle hentesnél, gondolom az új üzletében a Hegyvidék központban lehet venni. illetve a Budagyöngyében Károly Józsinál. Nem gond, ha nincs a pultban. Rá kell kérdezni, mert akad mindíg egy két felesleg, amit az éttermeknek tartanak.
Kedves Jutka!
Örülök a bíztató szavaknak. Abban a hírben állok, hogy sok bonyolult receptet kreálok, de ez valóban egyszerű, mégis remek étel.
Megjegyzés küldése