Visszakanyarodva a mai témához:
A mole poblano-val először a Bűvös szakács blogon találkoztam. Fura, de addig soha nem is hallottam erről. Azonnal rámozdultam a témára és elkezdtem utána olvasni. Az a helyzet, hogy ez hasonló téma mint a cézár saláta (majd írok erről is). Több verzió is van az eredetéről. Maradjunk annyiban, hogy nekem az tetszik, amit magyarul lehet olvasni a Bűvös Szakácsban. Mole poblano de guajolte
A hozzávalók tekintetében azt vettem alapul, amit a legtöbb helyen találtam. Persze nem én lennék, ha ebből bármit is komolyan betartottam volna. :-) Bizonyos összetevők tekintetében azonban szigorú voltam magamhoz. Egyik ilyen a használt paprikákra vonatkozott. Ancho, mulato, pasilla és chipotle, ami elengedhetetlen. Ezek nélkül nem lesz az, aminek lennie kell. Ezek nagyon aromás paprikák, semmi itthon kapható fajta nem ad ilyen ízt. A Culinaris-ban többnyire beszerezhetők, de ezeket a magokat meg lehet venni itthon a neten keresztül és termeszthetők. Hosszú a tenyészidejük, ezért még télen, szinte januárban el kell kezdeni a csíráztatásukat.
Nem engedtem a csoki minőségéből sem. 99%-ost használtam.
A hoya santa levél - ami szintén összetevője - pedig a rengeteg borsfajta egyikének levele.
Az utolsó az annato mag volt, amit rúzsfának és orleánfának is neveznek. Idén vetettem magokat is. Aranyos kis minifa egyelőre, de remélem megnő.
A fűszerekről azt tartják, hogy piritás során a bennük levő aromák felszabadulnak. Való igaz, bár felénk ez nem divatos eljárás. A mexikóiak azt vallják, hogy, ha a fűszereket együtt pirítjuk, akkor iszap íze lesz, ezért mindent külön-külön pirítanak.
Itt kezdődik a munka türelmet próbára tevő része. Minden egyes fűszert külön-külön kell megpirítani, és ez 15-20 fűszer esetén nem két perc. Nekem sem annyi volt.
Részemről alapvető fűszerek tekintetében feketeborsot, ánizst, koriander magot, köménymagot, szegfűszeget, annato magot, hoya santa levelet használtam. A magokat türelmesen egyenként óvatosan, vigyázva, hogy nehogy megégjenek, megpirítottam, majd kávédarálóban porítottam, persze ezt is fajtánként. Mexikóban több fűszert is használnak, attól függően, hogy pontosan milyen szószt készítenek.
Ezzekkel azonban még nincs vége a piritási munkának. A paprikákat kis olajon enyhén meg kell pirítani, majd magok nélkül vízben áztatni. A magokat szintén megpirítottam.
A tomatillo-t leforráztam és megszabadítottam a héjájától. Hasonlóan vízbe áztattam egy marék aranymazsolát és egy marék aszalt sárgabarackot és mangót is.
Két nagy fej lilahagymát üvegesre pároltam, majd mellé dobtam fél marék fokhagymát. Lefedve tovább pároltam.
A tomatillo-t, mint egy paradicsomot serpenyőben olajon szétfőztem. Hámozott mandulát és mogyorót és mexikói tökmagot (a magyarnál kisebb, de semmi extra) sütőben sütögettem, míg enyhe pírt kapott. Megégetni tilos.
A Bűvös Szakács szerint barnacukorral készül, de nekem jobban tetszett, hogy édes aszalt gyümölcsökkel érem el az édeskés, de nem édes hatást.
A paprika, hagyma és a tomatillo péppel kezdtem a nagy műveletet. Beledobtam a legnagyobb serpenyőmbe és elkezdtem hozzáadni a fűszereket és a csokit, de csak szép óvatosan, mert a lényeg az összhatásban van. Ha bármilyen íz kilóg, akkor elmarad a katarzis élménye. Gyakorlatilag minden mehet bele csak mértékkel. Többet ugye még lehet tenni bele, de elvenni már nem. Azért félelemre semmi ok, hiszen nagyon féktelennek kell lenni ahhoz, hogy eldurvuljon a helyzet.
Az erős aromájú fűszerekkel kell vigyázni , mit a szegfűszeg, mert ezek könnyen eluralkodnak a többi íz felett. Hogy az ízek jól kioldódjanak csirke alaplével kell felönteni a masszát. Nagyon lassan kell főzögetni, mert, ha odaég, akkor késő bánat.
A vendégek idegenkednek tőle, mert azt hiszik, hogy édes csokival a hús nem lehet finom. Nem is az, de ez nem is édes. Az első falatok után úgy belejönnek, hogy a tányért is kinyalják. Tegyetek egy próbát! :-)
Hagyományosan egyszerű, párolt pulykát és főtt rizst készítenek és erre öntik a csokiszószt. Nincs is szükség a hús ízesítésére, hiszen a szósz borzasztóan ízes.
Ez aztán az extra szilveszteri bemelegítő falat!
tomatillo (fphysalis)
hoya santa levél
annato mag
feketebors, ánizs, koriander mag, köménymag, szegfűszeg
lilahagyma, fokhagyma
zsíradék (lehetőleg disznózsír)
min. 70%-os csokoládé
Igaz a terv az volt, hogy még Szilveszter éjjele előtt felteszem ezt a receptet, nem mintha bárkinek lenne lehetősége egy ilyen" a la minute"fogást. Mivel az írás most Újév reggelén fejezem be. Egy olyan tapasztalattal kell kezdenem, amit újév első óráiban szereztem. Úgy telt az idő éjfél után, hogy, amikor a malacot betettem a sütőbe és legközelebb ránéztem az órára azt vettem észre, hogy eltelt fél óra. Még szerencs, hogy nem lett baj. A házigazda amikor legközelebb rám szólt, hogy nincs-e kész a vacsora így hajnaltájt már megint eltelt fél óra. Még szerencse, hogy szólt, mert majdnem megégett a malac. Hihetetlen módon telt az idő. Vagy duplája sebességgel, mint éjfél előtt. Következtetés: az újévben gyorsabban telik az idő, teát ez a havalyi hat órát igénylő szósz elkészítése idén mindössze három óra. Hurrá.!
2 megjegyzés:
Érdekesnek tűnik, de: azt hiszem nem fogom ezt a verziót elkészíteni, hisz nehéz beszerezni a hozzávalókat! Amúgy meggyőződésem, hogy finom!
Valóban nehéz a hozzávalók beszerzése, ezért kezdtem a kertben magam termeszteni ezeket. Locsoláson kívül mást nem igényelnek. Egy adagra ráírtam a nevedet.
Megjegyzés küldése